Левицька, С. О.(S. Levytska) (2017) Виробничі запаси як об’єкт внутрішнього контролю (на прикладі суб’єктів споживчої кооперації) (Inventories as object of internal control (evidence from the enterprises of consumer cooperation)). Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Економіка» : науковий журнал (№4(32)). pp. 200-206.
PDF
- Published Version
Download (296kB) |
Анотація
У статті проаналізовано вітчизняну та міжнародну практику проведення внутрішнього контролю виробничих запасів на прикладі суб’єктів споживчої кооперації. Розкрито методичні та організаційні підходи внутрішнього контролю як інформаційної бази внутрішнього аудиту результативності проведення операцій із виробничими запасами. Досліджено формат обліково-аналітичного забезпечення таких операцій у межах статутної діяльності споживчих товариств з урахуванням вимог щодо збалансованості підприємницької діяльності.
(Inventory management as an administrative process is based on the accounting and analytical maintaining for
the stocks’ movement. Such information is important to monitor the compliance of relevant internal and external regulations.
National and international practice of internal control of inventory is analyzed in case of consumer cooperatives in this research. Methodological and organizational approaches of internal control are revealed as the information base for internal audit of effectiveness the operations. Format of accounting and analytical providing for the operations of inventories within statutory activity of consumer societies with the requirements as to balance their business activities is studied.
Accounting and analytical maintaining of the operations with stocks is offered to use like a knowledge base for internal control and internal audit in accordance to the stages of movement the inventories. Relevant to International Standard on Auditing ISA 315, internal control isn’t an identification or form of internal audit, it functions as a specific component of
this audit. The article recommends using sufficiently transparent, simple and detailed sequence of stages of internal control like defining objectives to control, assessment of controls, procedures of control and tests for confirmation of study. International auditing standards define the internal audit following to the areas of internal control. However, the key word in this
meaning is evaluation: the evaluation of effectiveness business’ management; the evaluation of legitimacy and reliability of financial reports; the evaluation of accounting accuracy (financial audit); the evaluation of regulations compliance (compliance audit). The problem of internal audit operations is revealed in the work by the example of operations with inventories.)
Тип файлу: | Стаття |
---|---|
Ключові слова: | Виробничі запаси, бухгалтерський облік, внутрішній аудит, внутрішній контроль, обліковоаналітичне забезпечення, споживча кооперація, споживчі товариства, менеджмент організації господарської діяльності (Inventory, accounting, internal audit, internal control, accounting and analytical maintaining, consumer cooperatives, consumer enterprise, management of business organization) |
Теми: | За напрямами > Економіка |
Підрозділи: | UNSPECIFIED |
Розмістив/ла: | Галина Цеп'юк |
Дата розміщення: | 10 Сер 2017 13:19 |
Остання зміна: | 10 Сер 2017 13:19 |
URI: | https://eprints.oa.edu.ua/id/eprint/5914 |
Actions (login required)
Переглянути елемент |