Digital Repository of Ostroh Academy

Словесна образність запаху і смаку в англомовному художньому дискурсі: когнітивно-семіотичний аспект (Verbal imagery of smell and taste in English literary discourse: a cognitive-semiotic perspective)

Сидоренко, Т. В. (Sudorenko) (2016) Словесна образність запаху і смаку в англомовному художньому дискурсі: когнітивно-семіотичний аспект (Verbal imagery of smell and taste in English literary discourse: a cognitive-semiotic perspective). Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія "Філософія" (Вип.62). pp. 297-300.

[img] PDF - Published Version
Download (366kB)

Abstract

У цій статті розглядається питання сенсорики запаху і смаку в контексті їх словесно-образної репрезентації у романах британської письменниці Дж. Харріс «Chocolat» та «Blackberry Wine» з когнітивно-семіотичних позицій. (This article considers the issue of smell and taste sensory imagery in terms of its verbal representation in Chocolat and Blackberry Wine by the British writer Joanne Harris. The paper approaches the phenomena of smell and taste, artistically construed in the analyzed novels, through their neurophysiological, cognitive, cultural, and semiotic lens. Smell is viewed as a perceptive concept that integrates its notional and cultural components; it is regarded as a complex phenomenon that encompasses its biological form, perception influenced by individuals’ social and cultural background, and the emotions it causes, linked to the perceiver’s previous experience. Taste is regarded as a metaphor of personality identification, social situation and cognition, as well as a reflection of empirical, aesthetic, and psychological experience. The research focuses on the role and functions of olfactory and gustatory imagery in the novels by J. Harris as well as their verbal expression.)

Item Type: Article
Corporate Creators: Київський національний лінгвістичний університет
Uncontrolled Keywords: Cенсорика, запах, смак, словесна образність, когнітивно-семіотичний підхід (Smell, taste, verbal representation, a cognitive-semiotic approach, perceptive concept, personality identification, olfactory and gustatory imagery)
Subjects: by fields of science > General issues of linguistics and literature > Linguistics. Philology
Divisions: UNSPECIFIED
Depositing User: Галина Цеп'юк
Date Deposited: 05 Dec 2016 10:17
Last Modified: 05 Dec 2016 10:17
URI: http://eprints.oa.edu.ua/id/eprint/5059

Actions (login required)

View Item View Item